Sery prosto z ogrodowej wędzarni

Wędzone mięso i ryby to smakołyki uwielbiane przez wiele osób. Wędzić można także sery, taki proces wzbogaca ich smak i zapach, a także nadaje piękną złotą barwę. Takie rarytasy możemy mieć na wyciągnięcie ręki, jeśli tylko zdecydujemy się na umieszczenie w swoim ogrodzie wędzarni. Amatorskie wędzenie jest dzisiaj bardzo popularne, może zatem warto spróbować?

Wędzarnia ogrodowa

Wędzenie polega na konserwacji żywności przy pomocy dymu, który nadaje jej niepowtarzalny smak i zapach. Wędzarnia ogrodowa umożliwia wędzenie mięs, ryb i serów. Jest to solidna stalowa konstrukcja, którą z powodzeniem możemy umieścić w ogrodzie, a nawet na tarasie. Jako paliwa w wędzarniach używa się głównie drewna liściastego i owocowego, a także zrębków wędzarniczych – są to naturalne materiały z różnych rodzajów drzew. Pomysł posiadania własnej wędzarni przydomowej jest z pewnością kuszący, dlatego podczas szukania odpowiedniego sprzętu warto zapoznać się z ofertą sklepu Grillo Maniak.

Wędzarnia to także świetny element dekoracyjny dla naszego ogrodu. W sklepach znajdziemy sprzęty o różnych rozmiarach, dlatego każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie i swoich potrzeb.

Jakie sery można wędzić?

Wędzić możemy zarówno sery białe i żółte – wędzenie tych produktów jest jedną z najprostszych metod wędzenia i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności.

Jak wędzić sery?

Przed wędzeniem, ser trzeba odpowiednio przygotować. Potrzebujemy do tego sól kuchenną, około 70 gram na litr przegotowanej i ostudzonej wody. Wybór rodzaju sera zależy oczywiście od nas, możemy wędzić biały ser twarogowy oraz mozzarellę. Żółty ser także nadaje się do wędzenia, ale nie trzeba go dodatkowo solić. Powinniśmy zakupić także specjalne siatki do wędzenia sera oraz sznurek wędzarniczy.

Ser zalewa się roztworem soli i wody, po czym odstawia na około 8 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wodę odlewamy, a ser wkładamy w specjalne siateczki (można wykorzystać też jałową gazę) i wiążemy na sznurki. Tak przygotowany zawieszamy w naszej wędzarni.

Ser biały – wędzenie

Biały ser wędzi się około 4 godzin w temperaturze 60 stopni.

Wędzenie mozzarelli

Mozzarellę wędzimy około 1,5 godziny w temperaturze 45 stopni. Wędzenie tego sera trzeba kontrolować, ponieważ zbyt długie może spowodować jego wypłynięcie.

Deska wędzonych serów

Serowe przekąski są bardzo popularne, najczęściej podaje się je jako starter przed głównymi potrawami. Wędzone sery same w sobie to już wykwintne danie. Jako dodatek do nich świetnie sprawdzi się żurawina, pieczywo i oczywiście lampka wina.

Przepis na makaron z wędzonym serem

Składniki:

  • makaron świderki
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • pomidory z puszki
  • 50 gram wędzonego twarogu
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, njlepszy będzie w wersji al’dente. Cukinię i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie dusimy na patelni, gdy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Na koniec wsypujemy na patelnię makaron. Po wymieszaniu wszystkich składników danie jest gotowe. Po nałożeniu na talerz posypujemy je startym wędzonym serem. Smacznego!

Wędzenie to świetna metoda konserwacji żywności. Uwędzone sery zyskują niepowtarzalny smak i wyrazisty aromat. Jeszcze lepiej będą smakowały, kiedy przygotujemy je sami.