Dziecko i zdrowa żywność

Nie ulega wątpliwości, że dzieci nie są do końca przekonane do zdrowej żywności. Mimo to rodzice powinni starać się uczyć dzieci odpowiednich nawyków żywieniowych, dzięki czemu te będą w stanie cieszyć się dobrym zdrowiem przez długi czas. Istnieje jednak kilka elementów i czynników, o które należy zadbać. O czym mowa?

Sery prosto z ogrodowej wędzarni

Wędzone mięso i ryby to smakołyki uwielbiane przez wiele osób. Wędzić można także sery, taki proces wzbogaca ich smak i zapach, a także nadaje piękną złotą barwę. Takie rarytasy możemy mieć na wyciągnięcie ręki, jeśli tylko zdecydujemy się na umieszczenie w swoim ogrodzie wędzarni. Amatorskie wędzenie jest dzisiaj bardzo popularne, może zatem warto spróbować?

Twoje dzieci kochają Nutellę? A może czas na naturalną wersję?

Ach, ta Nutella! Jakie dziecko jej nie lubi? Sami będąc młodszymi często oblizywaliśmy wargi myśląc o pysznej czekoladzie w słoiku – zwłaszcza podczas czasów, kiedy czytanie składników pożywienia nas tak nie interesowało… Jeśli jednak ważnym jest dla was wiedzieć co konsumujecie, to warto przyjrzeć się co tworzy ten czekoladowy wir.

Na gorące lato – 8 pomysłów jak ochłodzić się jedzeniem

Przed nami dopiero fale upałów, aczkolwiek temperatura na dworze już obecnie jest bardzo przyjemna. Istnieje wiele sposobów, aby w gorące dni schłodzić swoje organizmy – od klimatyzacji, do picia wody z kostkami lodu. Jednakże warto zwrócić uwagę, które owoce i warzywa pomagają nam ochłodzić organizm, jednocześnie go nawadniając. W gorące dni postarajmy się zatem o…

Karnawałowe menu

Karnawał to czas zabaw przed Wielkim Postem. Czas pomiędzy Sylwestrem i Nowym Rokiem a Wielkanocą przepełniony jest licznymi imprezami, na których nie może zabraknąć oprócz chęci do zabawy, dobrej muzyki, doborowego towarzystwa, dobrego jedzenia. Ciekawe i urozmaicone menu jest podstawą do uśmiechu naszych gości. W trakcie tego typu uroczystości odchodzi się stopniowo od ciężkiego jedzenia…

Strączki – białko z roślin

  Białko można czerpać nie tylko z mięsa. Zwłaszcza obecnie, kiedy tak dużo mówi się o wątpliwej jakości mięsa i chemii wtłaczanej do niego podczas produkcji, powinniśmy czerpać białko również z innych źródeł. Wegetarianie muszą sobie radzić całkiem bez mięsa. Gdzie szukać wartościowego białka? Odpowiedzią są m.in. “strączki”.   STRĄCZKI DLA SPORTOWCA Sportowcy powinni zwracać…