Migdały na odchudzanie

Otyłość jest często wieloletnim problem dotykającym ludzi z każdej grupy wiekowej. Jeśli popularność programów telewizyjnych, szkół odchudzania oraz różnego rodzaju pigułek odchudzających jest jakimś wskaźnikiem to można założyć śmiało, że Ameryka jak i Unia Europejska mają z tym spory problem. Badania opublikowane w Journal of Obesity odkrywają zalety z jedzenia migdałów właśnie przy próbach utraty…

Wyjątkowe właściwości afrykańskiej herbaty z czerwonego krzewu

Zielona herbata dorobiła się poważne konkurencji. Słowo „rooibos” znaczy czerwony krzew i jest naturalnym południowoafrykańskim ziołem, tak bogatym w przeciwutleniacze, że stawia konkretne wyzwanie zielonej herbacie. Przeprowadzano już wiele badań oraz udowodniono szeroki zakres korzyści zdrowotnych przypisywanych właśnie herbacie rooibos, w tym zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz hamowanie starzenia się.

Korzyści zdrowotne ze spożywania mango

Mango było stosowane od wieków nie tylko jako pożywienie, ale również lek. Owoc mango zawiera witaminy A, C oraz D wraz z betakarotenem. W medycynie Unani (tradycyjnej medycynie perskiej) mango są używane do usuwania toksyn, leczenia anemii oraz uzdrawiania systemu nerwowego. Kolejny system medycyny – Ajurweda – rozwinięty w Indiach w starożytności, wykorzystuje suszone kwiaty…